Booze Brothers
On a mission from God
Blues Brothers
Læs om Jake & Elwood, de originale Blues Brothers

Historien om The Blues Brothers
- Blues Brothers 25 år

Kultfilmen, "The Blues Brothers", med John Belushi og Dan Aykroyd i
hovedrollerne, har i 2005 år 25 års jubilæum.

På trods af et budget på omkring 38 millioner dollars og en stjernebesætning af både kendte skuespillere og musikere var der ikke de helt store køer ved billetlugerne i 1980, da filmen havde premiere, første gang. I løbet af de 25 år, der er gået, har den alligevel formået at udvikle sig til en verdensomspændende kultsucces, der blev fulgt op i 1998 af den meget omtalte sequel, "Blues Brothers 2000".

Originalen er i dag legendarisk, og de fleste medvirkende fra dengang har
absolut stjernestatus. Bandet fra filmen har turneret i USA og rundt om i
verden, og i 1997 fik de det ærefulde hverv at optræde i halvlegen i den
altoverskyggende, amerikanske sportsbegivenhed, "Superbowl".

Også andre steder i verden er der opstået tribute bands og kopiorkestre, som for eksempel århusianske Booze Brothers, der har været med til at holde myten om Jake og Elwood Blues og deres guddommelige musik i live igennem et kvart århundrede. Allerede i slutningen af 1970´erne så man blues-brødrene for første gang i det berømte tv-show, "Saturday Night Live".

Det siges, at John Belushi blev inspireret til Jake Blues figuren efter mødet med sangeren fra det dengang ukendte Robert Cray Band, Curtis Salgado. Salgado bar altid sorte solbriller, og han lærte Belushi - der mest var til heavy metal - at synge blues, ligesom de små sjove ordspil, som Jake rapper i nogle af numrene, også stammer fra Salgado. John Belushi tog senere til New York og samlede et band bestående af nogle af branchens bedste folk, og det lykkedes ham at høste stor anerkendelse som bluessanger inden sin alt for tidlige død, den 5. marts 1982.

Historien, kort fortalt, handler om to brødre med en fortid som frontfigurer i et opløst bluesband. Bandet, der i filmen spilles af nogle helt geniale musikere, gik hver til sit, da den ene bror, Jake, blev fængslet. Efter sin løsladelse opdager han, at brødrenes gamle børnehjem er på fallittens rand og står overfor en snarlig lukning. Efter at have fået smæk af børnehjemmets overnonne, være blevet sunget for af gospelpræsten (James Brown) og rørt af Gud, ser Jake lyset og beslutter sig for at samle det gamle band til en sidste koncert - en støttekoncert for børnehjemmet.

Jake og hans bror, Elwood begiver sig ud på en musikalsk odyssé, hvor de forsøger at overtale de gamle bandmedlemmer - én efter én - til at samle bandet en sidste gang. Rejsen bringer dem i nærkontakt med James Brown, Aretha Franklin, Ray Charles, John Lee Hooker og Cab Calloway, og mens disse stjerner udødeliggør sig selv på lærredet, akkompagneres de af et par af filmhistoriens længste og mest imponerende biljagter, hvor stort set samtlige politibiler i Chicago totalskades.

Det er én af den slags film, man kan se igen og igen. Den bliver aldrig langsom eller kedelig. Den er fyldt af dyb og raffineret humor i hver eneste scene, og det ene blues- og soulhit afløser det andet. Rollelisten byder på usædvanligt mange topmusikere og stjerner og den tidligere omtalte massedestruktion af biler er en mesterlig, musikalsk symfoni i sig selv, der for længst er gået over i historien. "The Blues Brothers" er en evergreen, der skal nydes med jævne mellemrum.

The Blues Brothers (1980)

Instruktion:
John Landis
Manuskript
Dan Aykroyd & John Landis

Medvirkende:
John Belushi
'Joliet' Jake Blues
Dan Aykroyd
Elwood Blues
James Brown
Reverend Cleophus James
Cab Calloway
Curtis
Ray Charles
Ray
Aretha Franklin
Mrs. Murphy
Steve Cropper
Steve 'The Colonel' Cropper
Donald Dunn
Donald 'Duck' Dunn
Murphy Dunne
Murph
Willie Hall
Willie 'Too Big' Hall
Tom Malone
Tom 'Bones' Malone
Lou Marini
'Blue Lou' Marini
Matt Murphy
Matt 'Guitar' Murphy
Alan Rubin
Mr. Fabulous
Carrie Fisher
Mystery Woman
Andet:
Spilletid: 133 min / USA:148 min (extended version)
Land: USA
Sprog: Engelsk
Farve: Color (Technicolor)
Lyd Mix: Dolby (re-mixed for video release) / Mono (theatrical release)

 
© 2005 The Booze Brothers | Kontakt: mail@boozebrothers.dk | Sitemap | Website by Bock Design